KYNUTÝ ŠTRÚDL

11.08.2019

Babičinno kouzlo, které nelze/lze pochopit. 

Uznat musím jedno. Péct s babičkou je velmi punkové. Nikdy nepoužívá váhu. Jak Vám to mám ale potom napsat? ..Prý baj voko..

Tak tedy berte vše s rezervou. Každopádně vím, že ta chuť stojí za to. 

Určitě znáte typický listový štrúdl. Ale tento! Ta chuť je uplně o něčem jiném. 

Můžete zkoušet a experimentovat co je výborné a co je ještě lepší. Užívejte si toto pečení. 

Kynute těsto je jako miminko. Pěčujte o něj.

A..BAJ VOKO!

SUROVINY (na dva štrúdly)

- Mléko

- Droždí

- Polohrubá mouka (nejlíp špaldová)

- Vajíčka - dvě

- Sůl 

- Cukr krystal

- Ovoce - a to je to, vyberte co chcete..ringle, jablka, hrušky, švestky..My jsme nakonec vybrali domáci ringle.


POSTUP

1.

Teď je to trochu chemie. 

Do misky dáte cukr krystal a nalijete do misky asi tak hrníček vlažného mléka a nadrolíte půlku či čtvrtku droždí. Na plotně si ohřejete vodu, kterou přilijete do mléka tak, aby měl obsah teplotu jako váš malíček. (trochu!)

No a chvilku počkáte až se vám udělá žabinec viz. obrázek 2.


2.

Jakmile vám drožní udělalo žabinec přidáte do misky polohrubou mouku (cca 2 hrníčky), dvě vajíčka (pozor! Nedávejte je přímo do teplého mléka!) a trochu soli.

Budete míchat a ne jako těstoviny do kruhu, ale nabírat ze spoda nahoru. Možná jste u vaší babičky viděli jak to dělá.

Když nakloníte mísu, těsto by mělo pomalu padat. To je pak ta správná konzistence. Popřípadě přidejte mouku či mléko, aby jste toho docílily.

Po pečlivém a správném mícháni by měla vzniknou tato bublinka viz. obrázek 6..Ale pokud se nestala..neměj obavy. Poprvé se nestala ani mně.


3.

A teď ta podle mě nejlepší část!

Těsto si rozdělíte na dva bochníky a s každým pracujete stejně.

Prsty si s nim pohrejte do obdelníkového tvaru a se stejným záměrem ho i válíte. Pořád, pořád..až to bude mít délku tak akorát na plech. Baj voko.

Následně na těsto dáte to nejchutnější co máte. V tomto případě jsme daly ringle. Vy můžete jablka se skořicí..klidně i slanou verzi. Ale pozor. Pokládáte to na spodní část!

A už balíme! Ze spodu zarolujete a překlopíte. A až vám zbylo jen čisté těsto tak ho překlopíte a konce zmáčknete k sobě a trochu vecpede pod štrúdl.

Následně si pomažete plech trošičkou oleje.

Nudlu co máte si vezmete do ruky a malinko ji natáhnete a položíte na plech. 

Do studené trouby dáte ty dva krasavce a pečete baj voko na 200°C..podle barvy vytáhnete. My ho trochu přepekly. 

- HOTOVO - 

baj voko

RESPECT.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky